Ekstrahering skal afspejle den tekst, der faktisk fremgår af dokumentet

21-08-2024

I forlængelse af en særlig rådgivers fratrædelse af sin stilling i Uddannelses- og Forskningsministeriet søgte en journalist om aktindsigt i den fratrædelsesaftale, der var indgået mellem rådgiveren og ministeriet.

Ministeriet udleverede oplysninger om det samlede fratrædelsesbeløb til journalisten, men afslog at svare på, om fratrædelsesgodtgørelsen svarede til fem måneders løn.

I fratrædelsesaftalen var fratrædelsesgodtgørelsen imidlertid netop angivet som et beløb svarende til et antal måneders løn, mens det samlede fratrædelsesbeløb – som ministeriet havde udleveret til journalisten – ikke fremgik af aftalen. Det beløb havde ministeriet udregnet på baggrund af beløbene i fratrædelsesaftalen.

Ministeriets fremgangsmåde er efter ombudsmandens opfattelse ikke i overensstemmelse med offentlighedslovens regler om ekstrahering.

”Når man ekstraherer – altså uddrager – de oplysninger i et dokument, der er omfattet af retten til aktindsigt, skal man holde sig til den tekst, der fremgår af dokumentet. Man kan ikke omskrive eller erstatte teksten med andre oplysninger, som man hellere vil udlevere”, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Ombudsmanden kritiserer også, at Uddannelses- og Forskningsministeriet ud fra en for snæver afgrænsning af aktindsigtsanmodningen indledningsvist helt afslog aktindsigt i rådgiverens fratrædelsesaftale, til trods for at aftalen indeholdt oplysninger om lønmæssige forhold, som er omfattet af reglerne om aktindsigt.

Samlet set mener ombudsmanden, at ministeriets behandling af sagen har været behæftet med væsentlige fejl.

Ombudsmanden henstiller til, at ministeriet genoptager sagen og træffer en ny afgørelse.

 

Læs ombudsmandens udtalelse.

 

Yderligere oplysninger:

Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, tlf. 42 47 50 91

Områdechef Jacob Christian Gaardhøje, tlf. 33 13 25 12

 

FAKTA

Ekstrahering efter offentlighedsloven kan ske på to måder:

  • Myndigheden kan udlevere en kopi af dokumentet, hvori de oplysninger, der ikke er undergivet aktindsigt, er slettet.
  • Myndigheden kan overføre de oplysninger, der er undergivet aktindsigt, til et selvstændigt dokument og meddele aktindsigt i dette dokument.