Transporterne foretages i vidt omfang af særlige transportbetjente, der er ansat i kriminalforsorgens transport- og bevogtningsenheder.
Ombudsmanden konstaterer overordnet, at kriminalforsorgen har tilrettelagt arbejdet med at transportere indsatte på en professionel og hensigtsmæssig måde. Der tages generelt højde for, at de indsatte ofte befinder sig i en sårbar situation.
Der er dog også forhold, som ombudsmanden mener kan blive bedre. Kriminalforsorgen bør således sikre fokus på at afhjælpe sproglige barrierer under transport, herunder at der gøres brug af tolkebistand i nødvendigt omfang. Det kan være i situationer, hvor der er behov for sundhedsmæssig bistand til den indsatte, hvor der er risiko for en konfliktoptrapning, eller hvor en indsat ønsker at give udtryk for utryghed eller almindelige behov under transporten.
Undersøgelsen har også vist en vis usikkerhed i kriminalforsorgen i forhold til, hvilket regelsæt om brug af håndjern der skal anvendes i forhold til konkrete transporter.
Ombudsmanden anbefaler derudover, at kriminalforsorgen er mere opmærksom på at sikre de indsatte diskretion i forhold til det offentlige rum, når de skal til behandling i sundhedsvæsenet. Kriminalforsorgen bør desuden i forbindelse med sundhedsbehandlinger sikre, at det fortrolige rum mellem læge og den indsatte så vidt muligt respekteres.
Læs hele temarapporten om ombudsmanden tilsyn i 2023.
Læs nyhed om temaet for ombudsmandens tilsyn i 2024 på voksenområdet .
Yderligere oplysninger:
Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, tlf. 42 47 50 91
Områdechef Lisbeth Adserballe, tlf. 33 13 25 12
FAKTA
Undersøgelsen omfattede tilsynsbesøg hos de tre transport- og bevogtningsenheder i København, Kolding og Hobro under Koncern Transport og Bevogtning, Direktoratet for Kriminalforsorgen.
Undersøgelsen omfattede derudover tilsynsbesøg i to fængsler og tre arrester:
- Nr. Snede Fængsel
- Enner Mark Fængsel
- Bornholms Arrest
- Randers Arrest
- Kolding Arrest.
Folketingets Ombudsmand gennemfører tilsynsbesøg i offentlige og private institutioner, hvor mennesker er eller kan blive berøvet deres frihed.
Tilsynsbesøgene udføres i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, der bidrager med lægefaglig og menneskeretlig ekspertise.
Hvert år vælges et tema for årets tilsynsbesøg.