Hvert år tager Ombudsmandens Børnekontor på tilsynsbesøg på nogle af de steder, hvor udsatte børn og unge bor og opholder sig. Det kan for eksempel være børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger, sikrede døgninstitutioner eller private opholdssteder for børn og unge.
Børnene og de unges rettigheder er i fokus, når Børnekontoret er på besøg. Det er også et vigtigt formål med tilsynene at sikre, at børnene og de unge trives på institutionerne, og at de har gode og trygge relationer til de voksne, som arbejder dér.
Derfor er et af hovedelementerne ved Børnekontorets tilsyn samtalerne med de børn og unge, der bor på stederne.
I Folketingets Ombudsmands netop offentliggjorte beretning handler en af artiklerne om, hvordan Børnekontoret gennemfører samtaler med udsatte børn og unge i forbindelse med tilsynsbesøg. Herunder ikke mindst hvordan man opbygger en uformel og tryg ramme om en samtale med et barn eller ungt menneske, som man ikke har mødt før.
Flere tusind klik på Myndighedsguiden
Beretningen rummer også en artikel om ombudsmandens myndighedsguide. Det er en samling af kortfattede vejledninger – såkaldte overblik – som hjælper myndigheder med svar på forvaltningsretlige spørgsmål, der kan opstå i den praktiske hverdag. For eksempel om notatpligt, partshøring og aktindsigt. Hver måned klikker flere tusind besøgende sig ind på Myndighedsguiden.
Derudover byder beretningen også på omtale af en række af de udtalelser, ombudsmanden har afgivet i 2024.
Det fremgår af beretningen, at ombudsmanden sidste år oprettede 6.200 sager, hvilket er det højeste i ombudsmandsinstitutionens levetid.
Læs beretningen.
Yderligere oplysninger:
Folketingets Ombudsmand, Henrik Bloch Andersen, tlf. 33 13 25 12