FOB 95-331

Aktindsigt i rettevejledninger

01-01-1995

En student klagede over at Undervisningsministeriet ikke havde fundet grundlag for at ændre den praksis som et juridisk fakultet havde om ikke at give adgang til aktindsigt i rettevejledninger. Ministeriets afgørelse byggede på den opfattelse at rettevejledninger er interne arbejdsdokumenter som er undtaget fra retten til aktindsigt efter offentlighedslovens § 7, nr. 1.

Ombudsmanden udtalte at rettevejledninger er omfattet af offentlighedslovens § 8, nr. 4, vedrørende "skuffecirkulærer" og dermed som udgangspunkt undergivet aktindsigt. Ombudsmanden overvejede om der eventuelt kunne gives afslag på aktindsigt efter offentlighedslovens § 13, stk. 1, nr. 6.

Ombudsmanden henstillede til Undervisningsministeriet at træffe en ny afgørelse, hvorved der bl.a. kunne tages stilling til om bestemmelsen i offentlighedslovens § 13, stk. 1, nr. 6, kunne finde anvendelse.

Undervisningsministeriet traf herefter en ny afgørelse, hvor ministeriet afviste studentens anmodning om aktindsigt under henvisning til at betingelserne for anvendelse af offentlighedslovens § 13, stk. 1, nr. 6, var til stede. (J. nr. 1994-1784-701)