2024 har varet et omskifteligt år – både for ombudsmandsinstitutionen og for mig personligt.
Min forgænger på posten, Niels Fenger, fratrådte i starten af oktober for at blive dansk dommer ved EU-Domstolen, hvorefter Folketinget valgte mig som midlertidig ombudsmand.
Det er anden gang, jeg varetager hvervet. Jeg var således også midlertidig ombudsmand i en kort periode tilbage i 2019, forud for at Niels Fenger tiltrådte posten. Både dengang og nu har jeg gjort det med stor glæde, men også ydmyghed. At være Folketingets Ombudsmand – også selv om det kun er på midlertidig basis – er i mine øjne at varetage en af de centrale funktioner i vores demokratiske system.
Ombudsmandens mange redskaber til hurtig hjælp
I denne beretning vil jeg gerne sætte fokus pa en del af ombudsmandens virke, som nogle gange kan være lidt underbelyst, nemlig de forskelligartede redskaber, som ombudsmanden har til at hjælpe de borgere, der klager.
I medierne får ombudsmanden ofte mest omtale af sine store og myndighedskritiske undersøgelser. Det er også klart, at det har offentlighedens interesse, når ombudsmanden offentliggør en kritisk undersøgelse af myndighedsfejl. Men ombudsmanden har flere andre redskaber end undersøgelsesværkøjet til at hjælpe borgerne.
Oversendelser og klagevejledning er hyppigt anvendte eksempler på det. Herved kan ombudsmanden ofte sikre borgerne svar fra den kompetente myndighed og en hurtigere afklaring af deres sag, end de ville få ved en egentlig ombudsmandsundersøgelse. Tilsvarende sker det ikke sjældent, at en myndighed, som modtager en høring fra ombudsmanden, selv beslutter at genoptage sagen og give borgeren et nyt svar. Så vil ombudsmanden ofte afstå fra at gennemføre videre undersøgelse. Det betyder i alle tilfælde samtidig, at ombudsmandens ressourcer kan bruges på at løse andre sager, hvor det ikke er muligt at hjælpe borgeren på denne måde.
I 2024 har ombudsmandsinstitutionen oprettet 6.200 sager, hvilket er det højeste i institutionens historie.
Børnesamtaler og tillid
Derudover kan beretningen byde på en artikel om, hvordan Ombudsmandens Børnekontor inddrager dem, det hele drejer sig om – nemlig børnene – når vi er på tilsyn på institutioner for anbragte børn.
Et af formålene med vores tilsyn er at indsamle erfaringer fra de børn, der bor på institutionerne. Men hvordan kan man på den tid, vi har under vores besøg, få skabt en tryg ramme for, at barnet kan fortælle om sine oplevelser? Det beretter vi om i artiklen.
Vi kigger også i en artikel på, hvordan spørgsmål om tillid til myndighederne hænger sammen med retssikkerhed, og nødvendigheden af, at myndighederne agerer på en måde, der indgyder borgerne tillid til deres forvaltning. Det er spørgsmål, der er indgået i nogle af de større sager med Skatteministeriet og Vurderingsstyrelsen, som ombudsmanden har undersøgt i 2024.
Flere tusinde klik på Myndighedsguiden
Desuden vil jeg benytte lejligheden til at slå et slag for ombudsmandens Myndighedsguide, der hjælper med at give overblik over centrale forvaltningsretlige problemstillinger. Guidens forskellige overblik fortæller om regler og ombudsmandspraksis på en lang række områder inden for både den generelle forvaltningsret og specifikke sagsområder.
Overblikkene ligger på hjemmesiden og er ment som en hjælp til myndighederne. Vi kan se, at de heldigvis allerede i dag bruges flittigt, og besøgende klikker sig ind på dem flere tusinde gange om måneden.
Beretningen rummer som vanligt også en række nedslag om ombudsmandens sager i 2024 og en gennemgang af tilsynsarbejdet på børne- og voksenområdet samt statistik om institutionens arbejde.
God læselyst!