FOB 94-455

Uklart afslag på skatteyders tilbud om akkord. Dokumentation af skatterestance alene ved EDB-udskrifter ikke fyldestgørende.

01-01-1994

A klagede over en afgørelse fra en told- og skatteregion (TSR) om en kommunes (K's) inddrivelse af restskat m.v. Ved afgørelsen fandt TSR ikke at en aftale, som A havde indgået med K, indebar en akkord om eftergivelse af restskat og forfaldne morarenter. A klagede endvidere over at det ikke fra skattemyndighederne var muligt at få en klar og tydelig opgørelse af hans restskat m.v.

Ombudsmanden fandt at det måtte anses for tvivlsomt, om K havde accepteret et tilbud fra A om en akkord. Da en sådan aftale i givet fald også ville være i strid med skattelovgivningens kompetencebestemmelser, idet det er TSR der har kompetencen til eftergivelse af skatter, fandt ombudsmanden ikke grundlag for at kritisere TSR's afgørelse. Ombudsmanden fandt det imidlertid uheldigt at K ikke havde gjort det klart for A, at hans tilbud om akkord ikke kunne accepteres.

Ombudsmanden udtalte videre at han fandt det afgørende nødvendigt at en skatteyder, som er i restance, forelægges en klar, entydig og overskuelig dokumentation for den opgjorte restance. En ubearbejdet og ukommenteret EDB-udskrift, som Told- og Skattestyrelsen havde fremsendt til A, opfyldte ikke disse krav. Ombudsmanden fandt en sådan form for dokumentation uheldig og utilfredsstillende, idet en skatteyder normalt ikke uden vejledning og forklaring er i stand til at forstå udskriftens oplysninger. Ombudsmanden henstillede til K at udarbejde en fyldestgørende dokumentation for A's opgjorte restance m.v. (J. nr. 1993-2239-217).