Ombudsmand: Sagen om Bøgners manuskript bør genåbnes

20-12-2007

Den nu afdøde skoleinspektør Johannes Ivar Bøgner fra Ringkøbing skrev i alt 23 hæfter om Ringkøbing under besættelsen 1940-45. Disse hæfter der indeholder personfølsomme oplysninger om borgernes gøren og laden under krigen, er i dag deponeret i Landsarkivet for Nørrejylland. Men det skal de ikke blive ved med, fastslår Folketingets Ombudsmand i dag efter at sagen om Bøgner-manuskriptet har været behandlet af en lang række offentlige myndigheder igennem syv år. Ombudsmanden konkluderer for det første at Landsarkivet for Nørrejylland kan udlevere manuskriptet, og for det andet at manuskriptet er omfattet af offentlighedsloven.

"Juridisk er der ingen hindringer for at landsarkivet nu udleverer manuskriptet, ligesom det også står klart at manuskriptet er omfattet af offentlighedsloven. Sagen om Bøgners manuskript bør altså genåbnes," siger Hans Gammeltoft-Hansen. Ombudsmanden understreger at han ikke har set Bøgners manuskript, og derfor ikke har taget stilling til om der kan gives aktindsigt i manuskriptet. Han udtaler alene at manuskriptet bør udleveres til statsforvaltningen så statsforvaltningen kan vurdere om manuskriptet – eller dele af manuskriptet – kan undergives aktindsigt.

Skoleinspektør Johannes Ivar Bøgner afleverede i 1963 sine hæfter til Landsarkivet for Nørrejylland og underskrev en såkaldt deponeringsaftale. Aftalen gik på at manuskriptet skulle sendes til borgmesteren i Ringkøbing den 1. april 2000 så borgmesteren kunne tage stilling til om hæfterne kunne offentliggøres. Borgmesteren tog imod manuskriptet som aftalt og returnerede det efter nogle måneder med ønske om at det blev opbevaret i endnu 20 år. Men flere borgere, heriblandt Lone Hindø, bad om aktindsigt i manuskriptet, og så begyndte den komplicerede sag som foreløbig har varet i syv år. (Se gennemgang herunder).

Arkivmyndighederne afviser at de 23 hæfter kan udleveres. Men ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen slår i sin redegørelse fast "... at afgørelsen af Lone Hindøs adgang til at få manuskriptet udleveret, skal træffes af Ringkøbing Kommune, og at afgørelsen skal træffes på grundlag af det regelsæt som er gunstigst for hende, hvilket i det foreliggende tilfælde er offentlighedsloven."

Ombudsmanden slår også fast at manuskriptet er omfattet af offentlighedsloven.

"I 2000 blev manuskriptet sendt til Ringkøbing Kommune og undergivet en almindelig administrativ sagsbehandling. Dermed blev det omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt. At kommunen senere sendte manuskriptet tilbage til landsarkivet, ændrede ikke på det," siger Hans Gammeltoft-Hansen.

Han slår samtidig fast af vores offentlighedslov også gælder for et dokument som er blevet til i en anden tid.

Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har givet Ringkøbing-Skjern Kommune tilsagn om – hvis kommunen mener at der er behov herfor – at deltage i et offentligt møde i Ringkøbing om sagen.

Se ombudsmandens endelige redegørelse her.

Flere oplysninger og kommentarer hos ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen på telefon 40 43 45 43 eller 33 13 25 12.

Sagens forløb:

·  29. november 1963 deponerede skoleinspektør Johannes Ivar Bøgner et manuskript der bestod af 23 hæfter, mrk. 1-23, med titlen "Bidrag til Ringkjøbing Bys Historie. Tillæg II. Ringkjøbing under Besættelsen 1940-45. Ved I.I. Bøgner" i Landsarkivet for Nørrejylland.

·  1. april 2000 blev manuskriptet sendt til borgmesteren i Ringkøbing Kommune der skulle tage stilling til om manuskriptet kunne offentliggøres. Borgmesteren besluttede at manuskriptet skulle sendes tilbage til landsarkivet hvilket herefter skete.

·  25. januar og 1. februar 2001 gav kommunen Lone Hindø afslag på aktindsigt i manuskriptet efter offentlighedslovens § 12, stk. 1, nr. 1 og § 13, stk. 1, nr. 6.

·  13. februar 2001 meddelte Tilsynsrådet for Ringkjøbing Amt at sagen om Bøgners manuskript ikke var omfattet af offentlighedsloven.

·  6. november 2002 meddelte Indenrigs- og Sundhedsministeriet at manuskriptet var omfattet af offentlighedsloven. Ministeriet anmodede derfor tilsynsrådet om at genoptage behandlingen af sagen med henblik på at tilsynsrådet kunne tage stilling til om kommunens afslag på aktindsigt var i overensstemmelse med offentlighedsloven.

·  20. november 2002 bad tilsynsrådet landsarkivet om at sende manuskriptet til tilsynsrådet til brug for genbehandlingen af sagen.

·  20. december 2002 meddelte landsarkivet at manuskriptet udelukkende kunne udleveres til tilsynsrådet hvis manuskriptet ikke blev videregivet til anden myndighed eller private, og at det ikke blev kopieret.

·  29. januar 2003 tiltrådte Rigsarkivaren – efter henvendelse fra tilsynsrådet – landsarkivets afgørelse om udlevering med vilkår.

·  14. februar 2003 bad tilsynsrådet Justitsministeriet om en såkaldt vejledende udtalelse om hvorvidt landsarkivet var forpligtet til at udlevere manuskriptet til tilsynsrådet.

·  19. marts 2003 udtalte Justitsministeriet at spørgsmålet om udlevering af manuskriptet som udgangspunkt beroede på en fortolkning af arkivloven. Derfor videresendte Justitsministeriet sagen til Kulturministeriet til besvarelse.

·  14. april 2003 erklærede Kulturministeriet sig enig med landsarkivet og Rigsarkivaren i at manuskriptet kun kunne udleveres til tilsynsrådet hvis manuskriptet ikke blev videregivet til anden myndighed eller private, og at det ikke blev kopieret.

·  25. april 2003 spurgte tilsynsrådet Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Kulturministeriets retsopfattelse gav ministeriet anledning til at genbehandle udtalelsen af 6. november 2002.

·  25. februar 2004 meddelte Indenrigs- og Sundhedsministeriet at ministeriet ikke ville bede Statsamtet Århus (tidligere tilsynsrådet og i dag Statsforvaltningen Midtjylland) om at foretage sig mere i sagen.

·  12. april 2007 afgav ombudsmanden sin foreløbige redegørelse.