Folketingets ombudsmand retter atter kritisk lys mod grønlandske detentioner og anstalter

22-09-2006

Folketingets Ombudsmand ved inspektionschef Lennart Frandsen og to medarbejdere er netop vendt hjem efter en inspektionsrejse på ni dage i Grønland. Der er foretaget inspektioner i seks detentioner og to anstalter. Inspektionsrejsen var et led i ombudsmanden almindelige inspektionsvirksomhed, og resultatet af inspektionerne vil komme i form af otte rapporter som alle forventes færdige inden jul.

Inspektionschefen ønsker ikke at komme med konklusioner før rapporterne ligger klar, men siger at inspektionerne forløb som planlagt. Ifølge Lennart Frandsen har ombudsmandsinstitutionen dog allerede reageret på tre konkrete forhold vedrørende de grønlandske detentioner og anstalter.

I Anstalten for domfældte i Nuuk sidder der for første gang en domfældt med en tidsubestemt straf. Domfældte med tidsubestemte straffe afsoner normalt i Anstalten ved Herstedvester. Ombudsmanden har peget på flere problemer i forbindelse med afsoningen i Nuuk. Den domfældte kan ikke tilbydes beskæftigelse i anstalten som den grønlandske kriminallov forudsætter. Ombudsmanden har også peget på at der ikke er personale der kan tilbyde psykiatrisk behandling og løbende vurdere straffens længde. Sagen er rejst over for Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Ombudsmanden rejste allerede i maj måned 2006 spørgsmålet om det store pres på grønlandske anstalter og detentioner. Dengang var den såkaldte ’venterkø’ på 179. Eller forholdsmæssigt fire gange så meget som i Danmark da det så allerværst ud. Under sit besøg konstaterede ombudsmanden at ’venterkøen’ hen over sommeren var vokset til 205. Presset på institutionerne blev tydeligt anskueliggjort under inspektionsrejsen. Ombudsmanden følger op på spørgsmålet i forhold til Direktoratet for Kriminalforsorgen og Justitsministeriet.

Under inspektionerne klagede flere indsatte over de grønlandske funktionærers uddannelsesniveau. Funktionærer i de grønlandske anstalter modtager kun en kort uddannelse sammenlignet med fængselsfunktionærer i Danmark. Ombudsmanden har rejst spørgsmålet over for Direktoratet for Kriminalforsorgen.

De færdige rapporter om de 8 inspektioner vil blive lagt på ombudsmandens hjemmeside – når de ligger klar. Man kan tilmelde sig en nyhedsservice på hjemmesiden, så man automatisk modtager en mail når en rapport offentliggøres.

Yderligere oplysninger kan fås hos inspektionschef Lennart Frandsen, telefon nr. 3343 5435.

Fakta:
Følgende institutioner blev inspiceret under ombudsmandens rejse fra 19. – 28. august 2006:

Anstalten for domfældte i Nuuk og detentionen i Nuuk, detentionen i Paamiut, Anstalten for domfældte i Qaqortoq og detentionen i Qaqortoq, detentionen i Nanortalik, detentionen i Narsaq og detentionen i Narsarsuaq.