FOB 2024-22

Dokumenter om forberedelse af behandling af et beslutningsforslag indgik i lovgivningssag og kunne undtages fra aktindsigt

02-09-2024

En borger havde fået afslag på aktindsigt i Justitsministeriets sag om et beslutningsforslag, med henvisning til at de identificerede dokumenter indgik i en række sager, der var undtaget fra retten til aktindsigt efter offentlighedslovens § 20 om lovgivningssager.

Ombudsmanden var enig i, at der forelå en lovgivningssag omfattet af offentlighedslovens § 20. Ombudsmanden henviste til bl.a., at hensynet bag bestemmelsen (beskyttelse af den politiske beslutningsproces) også gør sig gældende i tilfælde, hvor det tager lang tid at færdiggøre overvejelserne og eventuelt udarbejde lovgivningsinitiativet.

Ombudsmanden var endvidere enig i, at dokumenterne kunne henregnes til lovgivningssagen. Ombudsmanden lagde vægt på, at størstedelen af de undtagne dokumenter var udarbejdet i tilknytning til ministeriets arbejde med selve lovforslaget og umiddelbart kunne henregnes til lovgivningssagen. Andre dokumenter var udarbejdet som led i ministeriets forberedelse af behandlingen af beslutningsforslaget i Folketinget og vedrørte bl.a. ministeriets undersøgelse af gældende ret med henblik på stillingtagen til, om regeringen ville støtte beslutningsforslaget og dermed ville tage initiativ til de ønskede lovændringer. Disse dokumenter var efter det oplyste efterfølgende indgået i ministeriets overvejelser om, hvordan de påtænkte lovændringer i givet fald burde udformes. Dokumenterne havde endvidere en umiddelbar og nær såvel indholdsmæssig som tidsmæssig sammenhæng med ministeriets arbejde med selve lovforslaget.

Ombudsmanden bemærkede, at det ikke var afgørende, at de pågældende dokumenter var blevet udarbejdet forud for, at ministeriet påbegyndte arbejdet med selve lovforslaget.  

(Sag nr. 24/01861)